Želite da vidite još?

Ulogujte se
Nemate nalog? Registrujte se

Evo par saveta za bucke

Ne jedi kada nisi gladna. Prepoznaj pravu glad (koja je bar sat vremena posle prvog osećaja gladi) i sitost (koja je bar pola obroka pre osećaja sitosti). Prepoznaj žeđ (osećaj žeđi nije obična žeđ, nego već opasna dehidriranost tela, znači voda se pije pre nego što se oseti žeđ, a to je stalno). Kada si umorna, lezi ili spavaj, kada si odmorna, nemoj sedeti (sedenje pravi debeo stomak), nego se kreći ili radi nešto.
Obično, ali redovno briskanje po kući je jednako svakodnevnom aerobiku.
Prirodna stanja i kretanja čoveka su: hodanje, trčanje, plivanje, pentranje, ples (pokreti u plesu koji liče npr. na provlačenje kroz granje ili neke slične prepreke), povremeno skakanje,, savijanje, istezanje, kratkotrajno sedenje, čučanje (samo za vršenje velike nužde), ležanje (za spavanje).
Ne odriči se nijedne vrste hrane koju voliš, ali omiljenu hranu probaj da jedeš za doručak, a ostalo posle.
Promišljanjem uvežbaj da prepoznaš šta ti se zapravo jede. Na primer, ne moraš pojesti čokoladu sa lešnicima jer ti se možda samo jedu lešnici.
Tri sata pred spavanje ne jedi jer je toliko potrebno metabolizmu da se uspori pred spavanje pa se nećeš buditi gladna i biće ti ok da doručkuješ tek dva sata posle spavanja kada se metabolizam prirodno ubrza, a ne čim se probudiš kada je još uvek spor.
Glad se jednako utoli i sa dva sporo sažvakana keksa i sa petnaest progutanih keksova, ali se petnaest keksova ne potroši do sledećeg obroka.
Višak hrane = višak smeća u telu (salo i nesvareni otpad popularno nazvan govno) + višak smeća oko nas (više ambalaže od hrane na otpadu).
Sve oročene dijete ili preparati za mršavljenje ili veštačka fizička aktivnost (zamajavanje tegićima i oprugama u teretani, na primer) su kratkotrajnih rezultata ili bacanje para. Trajne navike su ono što nas održava zdravim i zgodnim. Debelo nije zdravo.
Srećno u promeni stila života!🍀