Želite da vidite još?

Ulogujte se
Nemate nalog? Registrujte se

Glavobolje

Biće ovo duži komentar, ali nije zgoreg da ga strpljivo i sa razumevanjem pročitate jer možda neko može pomoći ovo o čemu je komentar kao što je pomoglo meni.
Ja sam dugo, mnogo godina, imala veoma naporne glavobolje maltene svakog drugog dana bez ustanovljenih psiholoških uzroka, a čiji su jedini dijagnostifikovani fiziološki uzroci u kombinaciji: cista na hipofizi i začepljenje desne nozdrve zbog pregrade nosa koja se pre više godina pomerila od slučajnog udarca.
Pošto ta vrsta glavobolje uveliko zavisi od protoka krvi u krvotoku, srećna okolnost je što imam naviku da pijem ogromne količine vode pa mi to ubrzava mehanizme u organizmu. Druga stvar koja mi pomaže je disanje punim plućima u bukvalnom smislu čemu me je podučio prijatelj koji se na pravilan način bavio jogom (tu je bitno znati šta je pravilan način jer u vezi sa jogom ima mnogo pomodarskog šarlatanstva). To disanje da bi se što više iskoristio kapacitet pluća se mora vežbati pa čak i ako ga uvežbate, u raznim životnim situacijama kada Vam se zbog raznih okolnosti skrati dah, morate se podsetiti da se vratite na to disanje, znači dok potpuno ne pređe u naviku mora se svesno usmeravati. Verovatno i vas neko ko se bavi jogom može podučiti tome naravno besplatno jer nema tu šta mnogo da radi ta osoba nego je mnogo toga na vama kasnije.
Treća stvar koja mi je pomogla je bez pardona izbegavanje napornih ljudi čije mi prisustvo ne prija i ukidanje raznih vrsta situacija, događaja i aktivnosti koje mi ne prijaju bez obzira na to koliko me neko nagovara ili koliko je nešto nametnuto kao obaveza. Ako bilo šta moram da radim na silu i ne vidim suštinu toga, glat to odbijem i verujte to je odličan lek… samo treba biti izričit u tome da bi odluka bila čvrsta.
Kao posebno bih izdvojila omiljenu aktivnost koja je kod svakog drugačija, ali mnogi svoju još uvek nisu uspeli da prepoznaju, izdvoje, izaberu i odlučno je sprovode. Lično mi, onda kada je toplo napolju, višesatni boravak u vodi uz ronjenje na dah dovodi organizam i psihu u smirenje i ravnotežu i u toj aktivnosti se potpuno rešim potencijalnih glavobolja, a sredi se i sve ostalo u organizmu. Kao alternativu tome, onda kad je hladno, ravnotežu u telu postižem uz mnogo sati šetnje pored neke vode.
Možda bi nekom drugom prijala neka druga aktivnost ili vrsta odmora, ali je svakako bitno otkriti šta je to što vas dovodi u ravnotežu bilo da je to najobičnije spavanje ili možda čak pentranje po drveću.
Slično je i sa hranom. Bukvalno sam rešila pre nekoliko godina da pažljivo osluškujem organizam da bih shvatila i precizno prepoznala šta mi se jede u datom trenutku i da to pojedem baš tada kad mi se jede bez obzira na to imam li to trenutno ili ne u blizini, ako nema, prošetam se i kupim da pojedem bilo koji trenutni hir u bilo koje doba dana ili noći.
Od svih snimanja glave, analgetika, raznoraznih alternativa i suplemenata za ovo ili ono organizmu koji su pomogli ili privremeno ili nikako, trajno mi je pomoglo upravo ovo pravo uvažavanje sopstvenih htenja i okruženja i već nekoliko godina uz takav način življenja uopšte nemam napade glavobolje kakvi su mi pre toga drastično ometali život.
I sad sve više verujem da sve naše boljke u telu potiču iz naših doživljaja sebe i okoline i da se mogu rešiti uređivanjem svoje najbliže okoline i organizma ka optimalnom ugođaju.