Želite da vidite još?

Ulogujte se
Nemate nalog? Registrujte se
Podeli ovo

Срећно све свима?

При разноврсном редовном честитању, становници Интернетије осећају снажну условљену потребу да своју честитку ограде на ону верску, националну или неку другу групацију која слави дотични празник. Извештачена, а каква би и била него таква, политичка коректност у данима разних празника је достигла врхунац бесмисла нарочито у Интернетији зато што се распространила нека врста згрченог зазирања од честитке неограђене са СКС (свима који славе).

Није страшно написати ,,Срећан Божић“ или ,,Срећан Дан републике“ или срећно било шта ма ко то славио или не славио на оне дане које доживљавамо као празнике вредне славља. Када бисмо тако честитали, онда бисмо честитали само оно што и сами сматрамо празником и то би било искрено честитање. Какво је то честитање празника који за честитача немају никакав значај: ни лични, ни национални, ни верски, ни општи те честитку мора оградити са СКС да се не би случајно обратио неСКСовцима? Толерантно? А не, то је лицемерно.

Уосталом, ако баш желимо срећу свима, зашто било који празник не бисмо пожелели да буде срећан свима независно од тога да ли га славе сви или само неки? Ипак, ако нечија срећа зависи од несреће других (што је у многим верским или националним заједницама тачно), онда је крајње лицемерно пожелети срећу и једнима и другима, још лицемерније пожелети им срећу посебно у зависности од дана којим им се честита. Такве усмерене СКС честитке онда имају значење ,,срећно вама који сте против оних“ и “срећно онима који су против вас“ па како сте у сукобу, ваша посебна срећа коју сам вам пожелео, значиће и несрећу оних и обрнуто, њихова срећа коју сам им пожелео значиће вашу несрећу тако да сам истовремено свима пожелео и срећу и несрећу тј. ништа, али нека сам само ја испао толерантан и фин са свима и вама и онима јер само се то рачуна да би ме мој его похвалио преда мном… љигаво, зар не?

Помоћу тог офуцаног додатка СКС, честитач заправо, признао он то себи или не,  шаблоном прикрива да дотични празник не сматра празником и да честитање обавља формално тј. без поимања значаја и значења своје честитке јер таква формална честитка нема ни значење ни значај.

У тој СКС огради, наслућује се да честитач строго пази да не буде никада уврштен ни у један СКС јер ако је уврштен у неки СКС, постоји ,,опасност“ да га одбаце или критикују из неког другог СКС-а. Такав честитач поставља себе ван групе или над групом људи и самим тим, остаје нејасно зашто га плаши одбацивање из било које од тих група кад је већ сам себе својом оградом изопштио из њих.

Ако се СКС правило примени доследно, онда настају разне формулације честитки које обесмишљавају појам националних, верских, државних па и белосветских празника.

Срећна среда СКС!

Срећан први снег СКС!

Срећне нове ципелице СКС!

Срећне петице СКС!

Срећан добитак у клађењу СКС!

Срећна селидба СКС!

Људи славе све и свашта, а не само неколико верских, националних, државних празника или белосветских празника годишње те зашто смо свеупотребљивост бескорисног СКС ограничили само на те празнике? То је зато што је СКС у тим врстама празника условљен непрепознатим страхом од прозивке због ,,политичке некоректности“. То је страх који је грубом и агресивном пропагандом наметнут људима у ово мрачно неодемонкратско доба и не само наметнут већ се и добрим делом трајно усадио.

Хајде да одбацимо то глупаво и испразно СКС и честитамо празнике и славља без те ограде па они на које се честитка односи знају ваљда ко су и шта славе. Ако одбаце СКС, многи лицемерни честитачи ће се суочити са упитном искреношћу својих честитки као и са својим страхом од осуде због овог или оног честитања овима или онима. То би за њих била веома корисна инстроспекција којом би можда признали себи ко су и какви су им мотиви у честитању. То би им био бар један корачић ка мудрости и ка прихватању и себе и своје разноврсне околине без бесмисленог страха у комуникацији.

Ostali tekstovi