Želite da vidite još?

Ulogujte se
Nemate nalog? Registrujte se
Podeli ovo

Робље демонкратије – Профил корисника 4

(Хронолошки: Профил корисника 1, Профил корисника 2, Профил корисника 3)

Сад кад је и мама била у Фејсбуковцу, село је добило неки нови смисао. Долазила сам чешће да бих редовно реферисала о количини витамина унесених у току дана у дететов и свој организам и да бих, уз вечерњу кафицу док детенце спава, добила брзе и поуздане патронажне и педагошке савете свих врста кад год је затребало. Открила сам и да је мама, у паузама од такве патронаже, заправо веома занимљив саговорник за ћаскање у писаној форми, о разним темама од општедруштвеног значаја до којих смо ретко стизале телефоном који троши импулсе.

Прелистала бих екран у потрази за неким битнијим вестима и неколико пута сам наишла на вест уз коментар постављача који је заправо био реакција постављача на ту вест, обично емотивна реакција, а често неуравнотежено снажна емотивна реакција, понекад логична, а понекад потпуно ирационална. Каква год била та реакција постављача, одобравачка или осуђивачка према наслову вести, према садржају вести или бар према учесницима у догађају описаном у вести, приметила сам да је та реакција тачно оно што је сам приређивач вести (новинар и уредништво над њим тј. било које дотично јавно гласило) намеравао да постигне код читаоца.

Пример вести из јавних гласила: НАСТАВНИК МОТИКОМ НАСРНУО НА ПСА …

Прва половина наслова је видљива при постављању линка, друга половина наслова је видљива тек кад се уђе у линк вести (…ДА БИ СПАСИО УЧЕНИКЕ). Оно што производи реакцију је заправо неупоредиво чешће само прва половина наслова.

Реакција 1: ,,Ма њега треба обесити за муда на сред Теразија!!!!!!!“

Реакција2: ,,Какав идиот! Ја бих њега мотиком по главуџи па бих га тако онесвешћеног лопатом закопао! Манијак. Сирота куца.“

Реакција3: ,,Идиот! Шта ће ученици на излету? Да ли је то по плану и програму! Свака будала данас може да ради у просвети! Отказ!“

Запитала сам се шта би било када би вест била постављена другачије. Да видимо…

Обрадила сам наслов вести у неутрално извештавање: СПАСИО ЂАКЕ ОД НАПАДА ПСА

Реакција 1: ,,Браво!“

Реакција2: ,,Јуначе. Е, то је наставник!“

Реакција3: ,, Настрадаће некад неко дете ако се овако настави. Шта ради тај шинтерај? Зашто не склањају опасне псе са улица? “

Закључци су се сами наметнули.

  • ЉУДИ СУ ПИСМЕНИ, А НЕ ЗНАЈУ ДА ЧИТАЈУ ВЕСТИ!

 

  • ЉУДИ СУ ЗАМОРЧИЋИ МЕДИЈА (НИ АКТЕРИ, ЧАК НИ АКТИВНИ РЕАКТЕРИ, НЕГО ПАСИВНИ РЕАКТЕРИ).

 

  • ЉУДИ КОРИСТЕ ШАБЛОНСКЕ КОМЕНТАРЕ МИСЛЕЋИ ДА СУ ЊИХОВИ СОПСТВЕНИ, ШТАВИШЕ, ЉУДИ СУ УБЕЂЕНИ ДА СУ ЊИХОВЕ РЕАКЦИЈЕ И ОСЕЋАЊА АУТЕНТИЧНИ И ПРИРОДНИ, А НЕ ПРОИЗВЕДЕНИ.

 

  • ВЕСТИ УСМЕРАВАЈУ КРАЈЊЕ, КРИТИЧНЕ ЕМОТИВНЕ РЕАКЦИЈЕ. ВРШИ СЕ ПОДЕЛА ЈАВНОГ МЊЕЊА НА ДВЕ НЕПОМИРЉИВЕ ГРУПАЦИЈЕ СА ДАЉИМ ГРАНАЊЕМ УНУТАР СВАКЕ ОД ЊИХ.

Да ли су ти људи свесни своје улоге и учинка у комуникацији са другима? Нека свако од њих има одређен број особа (тзв. контаката) којима се обраћа и ако он иоле изврши утицај на људе из свог окружења, зараза произведеним емотивним реакцијама се шири до веома штетних размера.

Наравно, то систематско ширење је немогуће зауставити на ширем плану па чак ни у ближем окружењу јер моћ појединца је немерљиво мала у поређењу са моћи иностраних приватних медија у Србији који врше агресивну пропаганду. Ти медији имају своје мајсторе за спиновање, ботове из невладиног сектора (што свесне који раде за новац што несвесне који су убеђени да се ,,боре за неке више вредности“). Људи то не примећују за сада јер да примећују, не би служили као преносници намераваних, произведених реакција.

Шта је у таквим околностима донекле могуће и шта би било корисно?

Са овом мишљу сам одлутала из Фејсбуковца те августовске вечери 2010. и копкала ме је повремено у разним следећим приликама, највише док сам из башти кафића или у дугим шетњама на котураљкама посматрала народ наоколо, најређе на дну реке и мора где ми је мозак служио само за обраду информација о количини и промету ваздуха кроз тело. Ипак, мисао ме није напустила, него је полако сазревала у конкретна питања и идеје.

 

Робље демонкратије – Профил корисника 5

Ostali tekstovi